Probabil că ai aflat deja de la cadrele didactice din facultatea ta că există o persoană care vine în sprijinul tău şi te ajută să rezolvi problemele administrative. Cine este aceasta şi cu ce se ocupă ea? El este reprezentantul tău de an și e aici să te ajute să ai o studenție așa cum îți dorești.
Este chiar el şi cu siguranţă l-ai zărit pe holurile facultăţii umblând de colo colo cu cereri pentru a primi aprobări, ai primit trei- patru mail-uri pe zi, prin care te anunţa care este orarul pentru anul tău sau care sunt cerinţele profesorilor pentru seminare, ţi-a răspuns măcar o dată întrebărilor citându-ţi din regulamentele Universităţii sau te-a invitat să dai like paginii CSUBB.

Ce calităţi ar trebui să aibă un reprezentant de an?

Bune abilităţi organizatorice, organizare, gândire critică, asertivitate, receptivitate la problemele din jur şi toleranţă sunt doar câteva din calităţile care ar trebui să te recomande pentru funcţia de reprezentant de an.Dacă nu te-ai gândit până acum la asta, e timpul să preiei iniţiativa şi să te alături echipei noastre! Candidează pentru funcția de reprezentant de an la specializarea ta!

În articolul pe care ţi l-am pregătit azi, încercăm să-ţi explicăm ce presupune această funcţie, care este una onorifică pentru un student şi să te încurajăm să te alături echipei Consiliului Extins al Studenţilor din Universitatea Babeş- Bolyai.
Prima dar şi cea mai frecventă întrebare pe care studenţii dornici să candideze pentru această funcţie ne-o adresează este: “Ce trebuie să fac în calitate de reprezentant de an?”

Printre atribuţiile tale se numără următoarele:

  • să reprezinţi şi să susţii activ interesele studenţilor pe care îi reprezinţi;
  • să acţionezi pentru promovarea intereselor studenţeşti;
  • să participi la şedinţele şi activităţile Consiliului Studenţilor din Facultate;
  • să stabilești, împreună cu titularul disciplinei, datele de examinare, după consultarea prealabilă a studenţilor;
  • să asiguri o bună comunicare între studenţi şi cadrele didactice, respectiv personalul administrativ;
  • să informezi studenţii cu privire la orice decizie care îi priveşte direct

Văzând acum care sunt atribuţiile tale ca reprezentant de an, vei întreba probabil ce primeşti la schimb pentru toată această muncă depusă? Ei bine, te anunţăm că funcţia de reprezentant de an nu se plăteşte şi presupune multă dedicare şi implicare din partea ta, pentru rezolvarea problemelor şi situaţiilor dificile pe care le întâmpini. Deşi financiar nu veţi fi remunerat, această postură te va ajuta să îţi dezvolţi abilităţile de lider, să îţi extinzi reţeaua de contacte sociale, să te implici activ în dezvoltarea facultăţii şi a universităţii şi să te descurci în situaţiile limită.

Cum poţi deveni reprezentant de an?

La începutul fiecărui ciclu de studiu, studenţii reprezentanţi din Consiliul Facultăţii şi Senat organizează alegeri pentru această funcţie. Nu trebuie decât să urmăreşti calendarul alegerilor, care este anunţat de fiecare facultate în parte, să îţi pregăteşti CV-ul şi scrisoarea de intenţie pentru această funcţie, dar şi un discurs suficient de convingător pentru ca să fii votat de către colegii tăi.

Şi pentru că noi considerăm că ţi-am răspuns la o parte din nelămuririle cu privire la partea de reprezentare studenţească, ne dorim şi sperăm că te-am convins să preiei iniţiativa şi să-ţi pui în aplicare calităţile pentru a câştiga alegerile. Nu uita că ne găsiţi pe pagina www.csubb.ro, dar şi pe cea de Facebook, acolo unde îţi suntem la dispoziţie cu răspunsuri la întrebările tale.