Dragă bobocule,

Acum că ai înțeles ce etape trebuie parcurse pentru a ajunge în cămin, să vedem și ce te așteaptă odată ce ești acolo. Să recapitulăm mai întâi lucrurile fără care nu poți să îți confirmi locul în ziua cazării:

  • Buletin/carte de identitate/pașaport
  • Copie după buletin/carte de identitate/pașaport
  • Fotografie tip buletin
  • Adeverință fiică/fiu cadru didactic (dacă e cazul, pentru reducere la regia de cămin)
  • Adeverință de handicap (dacă e cazul)

Nu uita să respecți ziua în care trebuie să vii să te cazezi:

  • Ziua întâi de cazări, 25 septembrie – se cazează studenţii din anul I de studiu, nivel licenţă;
  • Ziua a doua de cazări, 26 septembrie -se cazează studenţii din anul II, nivel licenţă şi cei de la anul III nivel licenţă;
  •  Ziua a treia de cazări, 27 septembrie – se cazează studenţii  de la master și cei care din motive bine întemeiate nu au reuşit să se prezinte în zilele stabilite la cămin.

Dacă din diverse motive nu poți veni chiar tu în ziua respectivă, nu trebuie să-ți faci griji că ți-ai pierde locul în cămin. Ți-l poate confirma o rudă de gradul I (mama, tata, sora sau fratele) aducând, pe lângă cele enumerate, și certificatul tău de naștere. Dacă nici ei nu pot veni, te poaza caza un prieten pe bază de procură de la notar.

De regulă, lumea vine la confirmare (supra)încărcată cu bagaje. Dacă vrei să mai reduci din volum, e bine de știut că poți primi la cerere lenjerie de pat de la spălătoria căminului fără vreun cost suplimentar pentru acest lucru. Doar ți se adaugă la inventar și va trebui să o predai la finalul anului, când te decazezi. De asemenea, în timpul anului ai o opțiune pentru a-ți spăla hainele chiar în campus, fie la subsolul Căminului XVI, fie la parterul Căminului XIV. În ambele cazuri, spălătoria e deschisă de la 7 la 19, iar pentru spălarea și uscarea hainelor tale în limita a 5 kg trebuie să plătești 7 lei.

Încă un lucru de care trebuie să ții cont atunci când îți pregătești bagajul pentru cazare este că nu sunt frigidere în camere. Singurele excepții sunt căminele Economica 1, Economica 2 și Sport XXI,  dar acestea, fiind cu grad de confort sporit, sunt pentru când ești într-un an mai mare și ai printre cele mai bune medii de la specializarea ta. Urmărește și grupul de Facebook Campus Hasdeu dacă te interesează un frigider de dimensiune medie și nu ții neapărat să fie nou. Știi cum se spune, oamenii gospodari își iau iarna car și vara sanie. De aceea, nu te baza pe faptul că vine iarna sau că ai auzit de la o verișoară trecută prin facultate despre borcanele ținute pe pervaz, practică pe care de altfel nici nu ți-o recomandăm. Din martie vei avea nevoie cu siguranță de un loc în care să ții la răcoare pachetele de la mama sau chiar experimentele tale culinare. Că tot veni vorba despre mâncare, poți găti în oficiu, care e câte unul pentru tot studenții de pe fiecare palier. Dacă nu ai timp, poți mânca la Cantina Hasdeu care funcționează în regim de autoservire și e deschisă de luni până vineri între 12:00 și 20:00, iar sâmbăta și duminica de la 12:00 la 15:00. Nu îți ia mai mult de 10 minute pe jos de la orice cămin ai porni, oferta de preparate e una variată, ba chiar beneficiezi și de reducere suplimentară de 20% la prețul afișat dacă ai la tine carnetul de student.

Tot în calitate de student UBB, mai ai și beneficii în ceea ce privește posibilitățile de petrecere a timpului liber. Prezentând carnetul de student, ai intrarea gratuită în Grădina Botanică și poți să petreci o după-masă relaxantă cu prietenii tăi într-o zonă ce merită vizitată. Dacă vrei să faci sport și nu știi unde, coboară strada Piezișă până la stația Agronomia, treci prin zona Fabricii de Bere și ajungi în Parcul Iuliu Hațieganu unde poți practica orice de la atletism, fotbal, volei, gimnastică și aerobic până la tenis sau înot. Tarifele le găsești chiar aici.

Desigur, ai auzit deja de strada Piezișă și de variantele pe care ți le oferă pentru serile de distracție din afara sesiunii. Ce ar mai fi de adăugat e că tot acolo găsești și un xerox deschis de la 7:00 la 22:00 tocmai pentru că nu se știe la ce oră termini un proiect ce trebuie listat și predat.

Pe scurt, odată ce devii „de-al casei”, nu îți va fi foarte greu să te adaptezi. Ai prin preajmă toate facilitățile de care ai nevoie și, sperăm, până la sfârșitul anului îți vei face mulți prieteni aici. Te avertizăm, însă: în maxim 3 luni când vei spune cuiva la telefon ”Am ajuns acasă”, te vor întreba „Acasă-acasă sau acasă la cămin?”.