Bun venit la UBB! Știm că începuturile sunt mai grele, așa că am pregătit o serie de articole dedicate bobocilor, pentru ca primii pași la universitate să fie cât mai frumoși.

Cazarea şi viaţa în cămin reprezintă una dintre cele mai frumoase perioade ale studenţiei noastre, etapă care va fi marcată de cele mai multe amintiri pe care vom vrea să le păstrăm pentru toată viaţa. Luna septembrie reprezintă aşadar o etapă a unui nou început, plină de multe întrebări venite din partea bobocilor, dar nu numai: Oare primesc loc?  În ce cămin „prind” anul ăsta?  Când aflu dacă am primit loc? Când anume trebuie să vin la cămin să mă cazez? Ce acte îmi sunt necesare pentru a mă caza?

Pentru toate aceste nelămuriri, echipa Consiliului Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai v-a pregătit în rândurile care urmează, o scurtă descriere a acestei proceduri, care poate părea una extrem de complicată la prima vedere. Cei care doresc să primească loc în cămin trebuie să știe că primul pas pentru cazare îl reprezintă depunerea cererii. E bine de ştiut că pentru depunerea cererii există un termen limită care trebuie respectat cu sfinţenie şi aceasta se poate depune atât în format fizic, la secretariatul facultăţii la care solicitantul este student sau online, în funcţie de procedura de cazare a facultăţii și continuă cu urmărirea site-ului și materialelor postate pe acesta, pentru a fi la current cu tot ceea ce se întâmplă.

Următoarea etapă este cea în care studentul îşi va pune întrebarea dacă are şanse reale de a prinde un loc în unul dintre căminele Universităţii Babeş-Bolyai. Şi cum întotdeauna numărul celor care doresc un loc în cămin depășește numărul de locuri care revin pe facultății, luăm regulamentul de cazare şi aplicăm regula de calcul pentru a vedea câte locuri revin fiecărei facultăţi, fiecărei specializări, pentru fiecare an de studiu.

Locurile de cazare se distribuie proportional cu numărul de studenți bugetați ai fiecărei facultăți. Astfel, cu cât o facultate are mai mulți studenți bugetați, cu atât va avea mai multe locuri de cazare. La fel se întâmplă și în cazul specializărilor și anilor de studiu. Regula se aplică la fel – cu cât o specializare, respectiv an de studiu are mai mulți studenți bugetați, cu atât va avea mai multe locuri de cazare disponibile. Făcând un calcul simplu, ne putem da seama că nu toţi studenţii care au depus o cerere pentru cazare, vor reuşi să obţină şi un loc în cămin. Așadar, vom aplica regula de distribuire a locurilor în funcţie de media de admitere pentru boboci, şi de media pe anul universitar precedent pentru studenţii din anul 2, 3 sau 4, la facultăţile unde programul de studiu este de patru ani şi vom vedea cine „prinde” cămin.

Este bine de ştiut faptul că dacă esti boboc, cel mai probabil vei primi loc în unul din căminele cu cinci paturi în cameră şi baie pe palier, iar odată cu înaintarea în anii de studiu, vei putea primi un loc în căminele cu grad de comfort ridicat. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că „la facultate nu-i ca la liceu”, astfel că nu putem echivala media de admitere cu cea obținută pe băncile facultății. Dacă esti curios să vezi căminele în care poţi primi un loc de cazare, intră pe site-ul nostru pentru a vedea lista cu căminele din campusurile UBB-ului. Suntem siguri că îți vei face mulți prieteni și că îți vei aminti cu drag de prima cameră de cămin.

Următoarea etapă o reprezintă afișarea listei preliminare cu cei care au primit un loc în cămin, această listă fiind una provizorie, care poate suferi modificări până la definitivarea ei şi până la afişarea celei finale. Lista preliminară se afişază cu aproximativ 9 zile înaintea începerii anului universitar, deci undeva în jurul datei de 19-20 septembrie. Studenţii care sesizează greşeli (ex. media este greșită) pot depune în decursul a 2 zile contestaţii, urmând ca apoi să se afişeze lista finală. Studenții de pe această listă se vor prezenta la căminul în care au primit loc pentru cazarea propriu-zisă conform următorului calendar:

 1. Ziua întâi de cazări, 25 septembrie – se cazează studenţii din anul I de studiu, nivel licenţă;
 2. Ziua a doua de cazări, 26 septembrie -se cazează studenţii din anul II, nivel licenţă şi cei de la anul III nivel licenţă;
 3.  Ziua a treia de cazări, 27 septembrie – se cazează studenţii  de la master și cei care din motive bine întemeiate nu au reuşit să se prezinte în zilele stabilite la cămin.

La cămin vei fi întâmpinat de comitetul de cazare, format din studenți dornici să te ajute și să facă „statul la coadă”cât mai suportabil și vei parcurge următoarele etape:

 1. Prezentarea următoarelor documente justificative:
  • buletin/carte de identitate sau paşaport;
  • copie după buletin/carte de identitate sau paşaport;
  • fotografie tip buletin
  • adeverinţa fiu cadru didactic (dacă e cazul, pentru a beneficia de reducere la regia de cămin);
  • adeverinţă de handicap pentru persoanele în cauză
 2. Încheierea contractului de închiriere între Universitatea Babeş-Bolyai şi student.
 3. Plata regiei de cămin pentru luna octombrie 
 4. Predarea buletinului/C.I. şi completarea unui formular pentru aplicarea vizei de flotant.
 5. Primirea legitimaţiei de cămin.
 6. Preluarea inventarului camerei pe baza procesului verbal de predare-primire individual şi respectiv colectiv.

Regia de cămin variază de la cămin la cămin în funcție de gradul de confort.

 • căminele 1-6 și  căminul 16 – 100 lei pe lună
 • căminul 14  – 120 lei pe lună
 • căminul 17- 140 lei pe lună
 • Căminele Economica I, Economica II, Sport XXI, A1, A2, A3 și A4 – 170 lei pe lună

Frecvent apare pe grupurile de studenţi întrebarea: “Cum pot rezolva un loc în cămin? Cu cine ar trebui să vorbesc ca să fie bine şi să prind şi eu?”. Răspunsul la această întrebare este unul clar şi simplu: locurile se obţin pe bază de cerere şi conform regulamentului de cazare. Tentativele au fost și vor fi sancționate cu excluderea din cămin, pierderea dreptului de a mai primi vreodată loc în cămin și chiar cu exmatricularea. Dacă ai intenția să cedezi altei persone locul în cămin, gratis sau contra cost, dacă vrei să dai bani cuiva pentru a-ți ceda locul în cămin sau dacă ai orice alte astfel de idei „antreprenoriale”  vei fi sancționat conform regulamentului de cazare.

Dacă anul acesta nu ai primit un loc de cămin în unul dintre căminele din campusurile UBB-ului, află că mai ai câteva alternative pentru a avea un loc unde să îţi petreci studenţia. Şi aici mă refer la alternative căminelor private din Cluj-Napoca, pe care le poţi găsi cu un simplu search pe Google sau posibilitatea de a sta cu un coleg în chirie, acestea din urmă fiind mai costisitoare şi nu accesibilă tuturor. De aceea, dacă anul acesta universitar vei studia mai mult şi vei avea o medie mai bună, este foarte probabil ca în anul următor să poţi primi un loc în căminele studenţeşti de la UBB.

Şi pentru că noi considerăm că v-am răspuns la o parte din nelămuririle cu care vă confruntaţi, vă dorim să aveţi o studenţie de neuitat şi nu uitaţi că ne găsiţi pe pagina www.csubb.ro, dar şi pe cea de Facebook.