muzeu

MUZEUL DE PALEONTOLOGIE-STRATIGRAFIE

Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie aparţine Departamentului de Geologie şi se găseşte în clădirea centrală a Universităţii Babeş-Bolyai (parter, aripa Paleontologie-Stratigrafie).

Inițial muzeul a fost gândit în scop didactic şi de cercetare, dar în prezent este deschis tuturor celor care sunt interesaţi de evoluţia vieţii pe Pământ şi de marile evenimente care au marcat etapele acesteia.

Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie deţine peste 50.000 de eşantioane, dintre care sunt expuse mai mult de 30.000.

Colecţia taxonomică de paleontologie reuneşte într-un aranjament sistematic plante, nevertebrate şi vertebrate fosile din ţară şi străinătate. Se remarcă fragmente de ferigi uriaşe carbonifere, precum şi trunchiul silicifiat policrom din vestita pădure jurasică din Arizona.

Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie deţine şi colecţii de vertebrate, unde sunt expuşi ichthyosaurieni din Jurasicul de la Holzmaden (Germania) şi câteva eşantioane din celebra faună de dinosauri din Bazinul Haţeg şi din cel al Transilvaniei

Colecţia de tipuri este cea mai valoroasă colecţie şi cuprinde peste 200 de specii de plante şi animale fosile, dintre care 118 sunt incluse în Patrimoniul Naţional. Ele reprezintă specii noi pentru ştiinţă, descrise pentru prima dată în Bazinul Transilvaniei.

MUZEUL DE MINERALOGIE

Muzeul de Mineralogie aparţine Departamentului de Geologie şi se găseşte în clădirea centrală a Universităţii Babeş-Bolyai (parter, aripa Mineralogie). Intre “recordurile” detinute de muzeu se numara:

• Singura colectie propriu-zisa de meteoriti din Romania;

• Una dintre cele mai bogate si variate colectii de aur din Romania;

• O spectaculoasa si diversificata expozitie de pietre pretioase si fine fatetate;

• Cea mai bogata si completa colectie de pietre de podoaba fine romanesti;

• Numarul cel mai mare de speci i minerale in muzeele din Romania;

• Marea varietate de localitati de importanta mineralogica din tara si strainatate reprezentate